Βαση στην Προσβαση – Το θεατρο νομοθετει μια προσβασιμη κοινωνια

Βάση στην Πρόσβαση_cover_SMALL

Η νομοθεσία είναι κούφια. Την άδειασε το πεζοδρόμιο χωρίς ράμπα. Το στενό ασανσέρ. Οι γλάστρες πάνω στα πλακάκια των τυφλών. Το μικρό παραθυράκι των ειδήσεων, υποσημείωση για τους κωφούς. Η ακουστική περιγραφή που πνίγηκε στη σιωπή. Εσύ κι εγώ που δεν το είχαμε φανταστεί.

Η αναπηρία δεν είναι ειδική ανάγκη. Είναι το πρόταγμα για μία κοινωνία που θα κατανοεί τον εαυτό της. Είναι η κοινωνία που αναζητά τρόπο πρόσβασης.

Με στόχο το βίωμα να ενημερώσει την πολιτική πρόταση, χρησιμοποιούμε τη συμμετοχική μέθοδο του Νομοθετικού Θεάτρου, εργαλείο του Θεάτρου του Καταπιεσμένου. Με αφορμή βιώματα έλλειψης πρόσβασης και βάση τρεις ιστορίες μη προσβασιμότητας, συνθέτουμε την εικόνα μίας κοινωνίας αφιλόξενης για την αναπηρία.

Μέσα από διαδραστικές μεθόδους θεάτρου, διαλόγου και προσωπικής εξιστόρησης, συζητούμε για το δομημένο περιβάλλον, την πρόσβαση σε πολιτισμικό υλικό, τους κοινωνικούς κύκλους στον φυσικό τους χώρο. Αξιώνουμε τη διαμόρφωση νομοθετικών προτάσεων, ενημερωμένων από την εμπειρία και το προσωπικό βίωμα. Να δώσουμε την ευκαιρία στην κοινωνία μας να αντικρίσει τον εαυτό της.

Άτομα με ή χωρίς αναπηρία, παρεμποδιζόμενα ή μη, δημιουργούμε την πρόταση για μια κοινωνία προσβάσιμη.

Τι είναι το Θέατρο του Καταπιεσμένου:

Το Θέατρο του Καταπιεσμένου είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιεί το θέατρο ως μέσο  για την προσέγγιση προσωπικών και κοινωνικών ζητημάτων. Eμπνευστής του ήταν ο Βραζιλιάνος AugustoBoal (1931-2009), υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης το 2008, με επιρροή από το έργο του πρωτοπόρου του κριτικού παιδαγωγικού κινήματος, PauloFreire. Εμπλέκοντας τους θεατές στην υποκριτική διαδικασία, τους καλεί να αναλύσουν ζητήματα και να δράσουν προς την επίλυσή τους. Η μέθοδος έχει διαφορετικά εργαλεία, όπως το Θέατρο Εικόνας, Θέατρο Forum, «Ουράνιο Τόξο των Επιθυμιών», Αόρατο Θέατρο και Νομοθετικό Θέατρο, που στοχεύουν στην έκφραση της εσωτερικευμένης καταπίεσης, στην ανάλυση της δυναμικής σχέσεων, στον διάλογο σε δημόσιο χώρο. To Νομοθετικό Θέατρο χρησιμοποιήθηκε στη δημόσια διαβούλευση, κατά τη θητεία του Boal ως δημοτικός σύμβουλος στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

-Οι παραστάσεις θα περιγράφονται ακουστικά από τον εθελοντικό οργανισμό «Διαβάζω για τους Άλλους», με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, ενώ οι χώροι θα είναι προσβάσιμοι σε άτομα με κινητικές αναπηρίες. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.-

Κατά την αναμονή, ο εθελοντικός οργανισμός «Διαβάζω για τους Άλλους» θα πραγματοποιεί πολυαισθητηριακές δράσεις για το κοινό.

Συντελεστές: Σταυρούλα Βιδάλη, Αριάδνη Ζωίδη, Μαριάνθη Καραδήμα, Δημήτρης Κατσιδονιώτης, Γιαλένα Κλειδαρά, Βερονίκη Κρικώνη, Βιολέττα Μανωλά, Αγγελική Τράντα, Γεωργιαννα Ψυχάλη

Κυριακή, 10 Νοεμβρίου – 19.00

Μύρτιλλο Καφέ
Ευσταθίου Λάμψα και Τριφυλίας
(Πάρκο ΚΑΠΑΨ), Μετρό Πανόρμου
Τηλ.:2110123176, 6971759463
www.myrtillocafe.gr

Κυριακή, 24 Νοεμβρίου – 19.00
Στέγη Πολιτισμού Δήμου Χαϊδαρίου
Κολοκοτρώνη 36, Χαϊδάρι
Τηλ.: 2105814855

Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου – 20.30

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, το πρόγραμμα θα υποστηρίζεται από τη χορευτική ομάδα «Έξις».

Θέατρο Ίσον
Μελενίκου 33, Αθήνα
Τηλ.: 2130411546
www.ison.com.gr

Ευχαριστούμε την «Παπαδάτος-AthensProstheticCenter» στους Αμπελόκηπους για τη χορηγία του αναπηρικού αμαξιδίου.

Ευχαριστούμε την κοινωνική επιχείρηση Kinitroτην παραχώρηση ράμπας πρόσβασης αναπηρικών αμαξιδίων.

Περισσότερες πληροφορίες:
Τηλ. 2155451174
info@interaliaproject.com

Facebook: interaliaproject

Η δράση εντάσσεται στο διεθνές έργο “UsingTheatretoMakePolitics” και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.